Warren Buffett methode

Beleggen volgens de Warren Buffett methode. Door: Tom Lassing

maandag, juli 19, 2010

Een bedrijf waar u nog nooit van hoorde

Tenminste dat denk ik. Ik had er namelijk zelf ook nog nooit van gehoord en achteraf bezien had ik dat bedrijf wel moeten kennen.
Het gaat om Luxottica Group.
Ziet u, nog nooit van gehoord.
Toch is er een flinke kans dat u zelfs op dit moment een product van hun op uw hoofd heeft of in de buurt heeft. Ze maken namelijk brillen. Overigens niet zomaar brillen. Ze voeren de merken: Ray-Ban, Oakley, Arnette, Eye Safety Systems, K&L, Luxottica, Mosley Tribes, Oliver Peoples, Persol, Revo, Sferoflex, en Vogue. Ze maken daarnaast ook brillen voor Burberry, Chanel, Polo Ralph Lauren, Paul Smith, Stella McCartney, Tiffany, Versace, Vogue, Persol, Miu Miu, Tory Burch en Donna Karan. Niet de minsten in het veld.
Het grappige is dat ze ook Pearle Vision bezitten. Ze maken dus ook in het goedkopere segment de brillen.
Het briljante is nu dat wereldwijd bijna alle brillen dus van dezelfde fabrikant komen en 70% daarvan uit Italiƫ. Deskundigen hebben vastgesteld dat de pure kwaliteit van de brillen tot ongeveer $70 per bril blijft oplopen, maar daarboven gelijk blijft. het voordeel van een (veel) duurdere bril is dus het design en het merk.
Wie nog eens een monopoliepositie zoekt, die zou eens moeten denken aan een positie in deze aanbieder. De aandelen noteren onder andere op de NYSE.
De aandelen deden het de laatste 10 jaar niet zo heel denderend. Eind 2001 stonden we op 17 dollar. Nu op 25. Daar koop je niet eens een degelijke bril voor en de koerswinst is procentueel niet overdreven. De K/W is momenteel 28. De verwachte koerswinst voor 2011 is 21. Toch behoorlijk duur voor een bedrijf met een monopolie. Hoewel 'niemand' het bedrijf kent, zijn de aandelen al wel flink gevraagd.

Labels: , , ,