Warren Buffett methode

Beleggen volgens de Warren Buffett methode. Door: Tom Lassing

donderdag, juni 09, 2005

Warren Buffett

Door: Hendrik Oude Nijhuis 1 feb 2004

Wie kent hem niet? Warren Buffett. Op Bill Gates na de rijkste man ter wereld. Geschat vermogen meer dan 30 miljard dollar. Waarmee verdient? Enkel door te beleggen. Zijn strategie blinkt uit in eenvoud. En toch is Warren Buffett Ă©Ă©n van de weinigen die deze kunst echt beheerst. In dit artikel de strategie van Warren Buffett.

Om nog maar eens stil bij zijn prestaties: een “aandeeltje” Berkshire Hathaway –Buffetts beleggingsvehikel- koste in 1965, $19. Nu wordt er $ 90.000 voor neergeteld. Een “compounded return” van ruim 24% per jaar. Wie in 1965 $10.000 in Berkshire investeerde, zou vandaag de dag 50 miljoen dollar hebben. Ter illustratie: $ 10.000 geïnvesteerd in de S&P500 zou nu “slechts” een half miljoen waard zijn.

Welke aandelen?

Warren Buffett koopt enkel aandelen van bedrijven die hij door en door kent. Deze worden vervolgens decennialang vestgehouden, om alle potentieel te benutten. Opgemerkt zij hierbij dat zijn portefeuille jarenlang slechts bestond uit enkele fondsen. Ook nu bestaat nog 90% van zijn portefeuille uit slechts 10 fondsen. Dat is nog eens spreiding! “Spreiding” is volgens Buffett dan ook onzin. Een beperkt aantal “consumentenmonopolies” is voldoende om alle indices ver achter je te laten. Buffett geeft overigens wel toe dat voor sommige mensen –mensen die geen tijd/ verstand hebben om zich echt in aandelen te verdiepen –spreiding wel degelijk zinvol is. Zij kunnen via beleggingsfondsen toch profiteren van de hogere rendementen van aandelen in vergelijking met obligaties/ vastgoed.

Om weer verder te gaan met Buffett: technologie-, farmacie- en oliefondsen worden vrijwel geheel genegeerd. Oliefondsen kunnen volgens Buffett niets wat andere oliefondsen niet kunnen. Dus niet interessant. En het bestaansrecht voor technologie en farmaciefondsen bestaat enkel uit het feit door nieuwe technologieën/ medicijnen uit te vinden. Buffett wil niet afhankelijk zijn van de noodzaak tot uitvindingen, en zodoende worden ook deze sectoren genegeerd.

Sectoren waar wel naar gekeken worden zijn de financiële instellingen en consumentengoederen. Zo heeft Buffett al jarenlang een enorme positie in Coca Cola (200 miljoen stuks) en Gillette (96 miljoen). Deze bedrijven hebben een zogenoemd consumentenmonopolie, en kunnen daardoor mooie marges binnenhalen. Een andere consumentenmonopolie waar Buffett een positie in heeft is William Wringley. Zij hebben 60% van de wereldmarkt van kauwgom in bezit. Hoezo consumentenmonopolie?

Hoe zelf Buffett-aandelen te vinden?

Er zijn een aantal manieren om te profiteren van de strategieën van Warren Buffett. De makkelijkste is gewoon om aandelen van Berkshire Hathaway te kopen. Nadeel hierbij is het feit dat dit fonds ruim $ 100 miljard waar is (Buffett bezit ruim 30%), en daardoor –door deze enorme omvang – hoge rendementen in de toekomst onwaarschijnlijker zullen worden.

Daarom moeten we zelf op zoek. Hierbij kun je beginnen door te kijken naar de fondsen die Buffett zelf in portefeuilles heeft (zoek eens op internet). Daarnaast kan zelf gezocht worden naar Buffett-fondsen, door zelf bedrijven te gaan analyseren.

Opvallend is dat zijn aandelen een groot aantal overeenkomsten hebben. Zo zijn het veelal “consumentenmonopolies” met hoge winstmarges, aardige groeimogelijkheden, zijn dominant in hun markt, hebben een hoge return-on-equity (ROE) en een stijgende boekwaarde.

Buffett geeft zelf ook een aantal “tips” aan de particuliere belegger:

1) Don’t gamble

2) Buy securities as cheaply as you can. Set up a “margin of safety”.

3) Buy what you know. Remain within your “circle of competence”.

4) Do your homework. Try to learn everything important about a company. That will help give you confidence.

5) Be a contrarian – when it’s called for.

6) Buy wonderful companies, “inevitables”.

7) Invest in companies run by people you admire.

8) Buy to hold and buy and hold. Don’t be a gunslinger.

9) Be businesslike. Don’t let sentiment cloud your judgment.

10) Learn from your mistakes.

11) Avoid the common mistakes that others make.

12) Don’t overdiversify. Use a rifle, not a shotgun[1].



10 grootste belangen van Berkshire Hathaway:

Zoals gezegd is de portefeuille van Warren Buffett erg geconcentreerd in slechts enkele fondsen, voornamelijk banken/ verzekeringen en de genoemde consumentenmonopolies. Daarnaast staan er nog miljarden “op de plank”. Buffett is namelijk nog steeds van mening dat de aandelen in het algemeen zijn overgewaardeerd. En ook al is het bedrijf nog zo goed, tegen een te hoge koers wordt simpelweg niet gekocht. De tien grootste belangen zijn:

1) Coca-Cola (KO)

2) American Express (AXP)

3) Gillette (G)

4) Wells Fargo (WFC)

5) Wesco Financial (WSC)

6) Washington Post (WPO)

7) Moody’s ( (MCO)

8) H&R Block (HRB)

9) M&T Bank (MTB)

10) First Data (FDC)



Het belang van “Stap 2”

Volgens Warren Buffett kun je rijk worden met aandelen door twee simpele regels te volgen:

Regel 1: koop enkel goede bedrijven.

Regel 2: koop enkel goede bedrijven tegen goede prijzen.

Voor het vinden van “goede bedrijven” moet het bovenstaande een aardige aanzet zijn. Nu een “truc” om te bepalen of ook de prijs goed is, aan de hand van een voorbeeld.

We gaan uit van het fonds Coca-Cola. Dit is een echt Buffett-aandeel, om de genoemde redenen. Kritische kantekeningen zijn wel de recent geuite vraagtekens bij de boekhouding en het feit dat groei door de enorme omvang steeds moeilijker wordt.

Fonds: Coca-Cola

Langjarig gemiddelde KW: 30 (KW van 1998-2000 ivm “hype” niet meegerekend)

Groei komende 5 jaar: 11%

Winst per aandeel: $ 1,68

Koers nu (31-01-2004): $ 49,24

Dividend: $ 0,88

52 week laag-hoog: $ 37 - $ 51

Met deze gegevens in de hand berekenen we de “expected return” voor de komende 5 jaar:

1,115 x 1,68 x 30 = $ 84,93. Voor het dividend - waarvan we nog wel een licht groei verwachten - tellen we er $ 5 bij op. Hiermee komen we op $90, als de te verwachten koers voor Coca-Cola voor over 5 jaar (dividend dus meegerekend).

Omdat we de huidig koers weten ($ 49,24) kunnen we snel uitrekenen dat het jaarlijks te verwachten rendement 12,8 % is. Dus op deze koers niet koopwaardig. Omgekeerd kunnen we nu natuurlijk ook uitrekenen tegen welke koers we Coca-Cola wel willen kopen. Bijvoorbeeld, laten we streven naar 20% rendement per jaar: $ 90 / 1,25 = $ 36,2, hetgeen –toevallig - vrijwel gelijk is aan het dieptepunt.

Het zou me dan ook niks verbazen als Buffett rond dit dieptepunt weer een paar extra aandelen Coca-Cola heeft bijgekocht. Deze staan dan al weer op een rendement van ruim 30%!

Aanbevolen literatuur:

-Common Stocks and Uncommon Profits -Philip A. Fisher

-Pick Stocks Like Warren Buffett -J.K. Lasser

-Profiting from the Bargain Hunting Stategies of the World’s Greatest Value Investor -Timothy Vick

-The New Buffettology -Mary Buffett

-Warren Buffett Speaks -Janet C. Lowe



Hendrik Oude Nijhuis

secretaris@duitenberg.nl